Říjen 2011

Onigiri

25. října 2011 v 14:52 | Izumi Hasuko |  Japonsko-kuchyně
Onigiri (お握り) / Omusubi (おむすび)

je japonské jídlo konzumované hlavně jako svačina nebo rychlé občerstvení. Jde o vařenou rýži zformovanou obvykle do tvaru koule nebo trojúhelníka a zabalenou do listu nori. Tradičně bývá plněné nakládanými švestkami (umeboši), nasoleným lososem, kacuobuši nebo jinými slanými či kyselými ingrediencemi. Přidáním octa do rýže na onigiri se získává základní surovina pro další jídlo - suši. Ocet nebo nakládané suroviny slouží ke konzervaci rýže.
Vzhledem k tomu, že onigiri je jedno s nejznámějších a nejoblíbenějších japonských jídel, je možné ho tam koupit ve většině obchodů s potravinami a to v mnoha příchutích. Ručně vyráběné rýžové koule je možné sehnat ve specializovaných obchodech nazývaných Onigiri-ja.


Sashimi

25. října 2011 v 14:47 | Izumi Hasuko |  Japonsko-kuchyně
Sashimi 刺身

(doslova propichované maso, výklad názvu není příliš jasný, protože pokrm propichován není)

je japonská lahůdka, skládající se ze syrového masa ryb nebo jiných mořských plodů, nakrájeného na plátky asi 2,5 cm široké, 4 cm dlouhé a asi 0,5 centimetru silné (rozměry se mohou lišit), podávaná s omáčkou na namáčení (sójová omáčka s wasabi, na tenké plátky krájený zázvorový kořen či citrusová omáčka ponzu) a jednoduše ozdobená, někdy také podávaná s obdobně krájeným kořenem ředkve. Je tradičně pokládána za nejchutnější japonskou pochoutku, často slouží jako první chod při formálním japonském jídle.


Renji Abarai - cosplay

4. října 2011 v 17:15 | Izumi Hasuko |  -COSPLAYE-